Over CoolBest

1995. Nederland maakt kennis met CoolBest: het eerste vruchtensap dat rechtstreeks vanuit de koeling verkocht wordt!

En dat is niet voor niets: gekoeld blijft de kwaliteit optimaal bewaard en de smaak dus het lekkerst. We zijn bij CoolBest alleen tevreden wanneer we de allerlekkerste smaak hebben gevonden.

We keep it cool, you get the best!

Onze missie

Onze missie is dan ook: het creëren van de ideale mix van smaak en gezonde ingrediënten waardoor onze sappen altijd extra lekker, extra gezond of extra verrassend zijn. In de afgelopen jaren brachten we continu verrassende smaakcombinaties. Altijd met de lekkerste fruitsoorten in de basis. Inmiddels zijn onze favorieten Premium Orange, Strawberry Hill en Mango Dream niet meer weg te denken.

Nu ruim 25 jaar later, werken wij nog altijd met evenveel passie aan onze missie, passend bij de nieuwste trends. Hierbij staan kwaliteit, natuur en de mens hoog in het vaandel. Wij voelen ons verantwoordelijk voor wat we doen en daarmee ook voor onze invloed op mensen, het milieu en de samenleving. En nog steeds bevat ons gehele assortiment alleen natuurlijke fruitsuikers, dus gun jezelf dus gerust elke dag iets extra’s met CoolBest

Het lekkerste sap

In 2017 heeft onafhankelijk onderzoeksbureau Ivomar een onderzoek uitgevoerd onder 450 consumenten in de leeftijd van 20 tot 60 jaar, die regelmatig gekoelde vruchtensappen drinken. Zij hebben onze Premium Orange, Strawberry Hill en Mango Dream in drie groepen getest op basis van smaak en smaakverwachting tegen die van concurrenten. Hierbij kwamen de sappen van CoolBest als beste uit de test!

Hieronder kun je in vier stappen lezen hoe we zorgen dat het lekkerste sapje van de boomgaard naar jou glas komt.

Onze mango’s rijpen op natuurlijke wijze na op een bedje van rijsstro!

Stap 1 Selectie

Alleen het allerlekkerste fruit

Er zijn veel verschillende factoren die invloed hebben op de kwaliteit van het fruit, zoals het ras, de bodem en het klimaat waar het ras groeit. Neem onze bloedsinaasappels: speciaal uit Sicilië, waar ze groeien op de hellingen van de vulkaan Etna. Hier is het overdag heel warm en ’s nachts heel koud. Dit zorgt voor een optimale smaakontwikkeling en voor meer kleur.

We gebruiken voor onze sappen alleen het allerbeste fruit, hiervoor selecteren we dus de rassen met de beste smaak uit landen over de hele wereld. Zo zijn onze ‘Alphonso’ mango’s afkomstig uit India en komen onze ‘Senga Sengana’ aardbeien uit Polen. Onze sinaasappels (Pera, Valencia, Folha Murcha en Natal) halen we uit Brazilië, omdat hier de lekkerste sinaasappels groeien. De selectie van het beste fruit begint al bij onze boomgaarden, zo moeten de bomen volwassen en oud genoeg zijn (minimaal 8 jaar!) om smaakvol fruit te leveren.

Plukken en rijpen

Veel fruitleveranciers plukken vaak machinaal, om arbeidskosten te besparen. Hierbij wordt de boom in één keer leeggeplukt, waardoor er ook onrijpe en overrijpe vruchten mee worden geplukt. Hoewel deze manier van plukken kostenbesparend werkt, heeft het een negatieve invloed op de kwaliteit van het sap. Fruit dat onrijp of overrijp is, geeft namelijk een bittere smaak. Dit is waarom wij ons fruit met de hand plukken. Alleen op deze manier kan elk stuk fruit individueel worden beoordeeld op rijpheid en plukken we het fruit pas wanneer het optimaal rijp is. Als blijkt dat een deel van het fruit nog niet rijp genoeg is, blijft het hangen tot de volgende plukronde. Tijdens het plukken worden er strenge selectie eisen gehanteerd. Zo wordt er goed gekeken naar de grootte van het fruit, te grote sinaasappels smaken vaak te waterig. Bij te kleine sinaasappels pers je de schil mee, hierdoor krijgt het sap een bittere smaak. Daarom gebruiken wij alleen middelgrote sinaasappels.

Ook voor het rijpen van het fruit kiezen we niet voor de snelste methode, maar voor de methode die zorgt voor de beste kwaliteit. Neem bijvoorbeeld onze Mango Dream, die dankt haar intens natuurlijke mangosmaak onder andere aan de traditionele rijping, zodat de mango’s echt intens zoet worden. Bij deze traditionele manier rijpen mango’s op een natuurlijke manier na op een bedje van rijststro, in tegenstelling tot de moderne rijpingscellen die tegenwoordig worden gebruikt voor het rijpen van mango’s. CoolBest gaat dus terug naar de oorsprong, voor de beste kwaliteit!

Onze bloedsinaasappels groeien op de hellingen van de vulkaan Etna!

Stap 2 Persen

Extra milde persmethode

Vaak wordt er voor de productie van sap een harde persmethode gebruikt waarbij er stukjes van de schil in het sap terecht komen, dit geeft een bittere smaak. Wij kiezen voor een methode die de beste kwaliteit sap geeft. Hierbij wordt het sap op een hele milde manier geperst, zodat er minder stukjes schil in het sap terecht komen. Dit zorgt ervoor dat het sap van CoolBest nog lekkerder is!

Stap 3 Concentreren

Milieuvriendelijk vervoeren

Het fruit wordt in het land van herkomst geperst en geconcentreerd. Bij dit proces halen we een deel van het water uit het sap door het sap kort te verhitten, zo blijft er een concentraat over. Zo kan het bij lagere temperatuur bevroren worden (het blijft vloeibaar), waardoor smaak en vitaminen beter behouden blijven. Het concentraat wordt diepgevroren naar Nederland vervoerd. Eenmaal in Nederland ontdooien we het bevroren concentraat zodat we daar dan dezelfde hoeveelheid water weer aan toe kunnen voegen. Hiervoor gebruiken we heel zuiver water omdat onze fabriek in de Veluwe staat, waar het water van hoge kwaliteit is. In totaal vermindert het gebruik van concentraat de CO2-uitstoot met 39,5% vergeleken met sap dat geen concentraat gebruikt! Concentreren is dus veel minder belastend voor het milieu!

Stap 4 Keep it cool

IJskoud bewaren

Al binnen 24 uur na het plukken is het sap diepgevroren. CoolBest mag nooit ongekoeld opgeslagen of vervoerd worden. Ook de retailer wordt verplicht CoolBest ten alle tijde gekoeld te bewaren. IJskoud bewaren betekent dat de smaak en de vitamines optimaal bewaard blijven. Hierdoor blijft de beste kwaliteit behouden en dus de lekkerste en meest verse smaak. Zo krijg jij het beste! We keep it cool, you get the best!

Share on