Duurzaamheid


Wij gaan voor een duurzame fruitketen.

Duurzaam sap smaakt lekkerder!

Waarschijnlijk geniet je nog meer van je fruitsap als je wist dat wij ons best doen om dit op een zo duurzaam mogelijke manier in je glas terecht te laten komen. Bij CoolBest vinden we duurzaamheid erg belangrijk, omdat we er zo voor kunnen zorgen dat we ook in de toekomst nog steeds verantwoord kunnen genieten van een lekker glas sap! Daarom maken we belangrijke stappen op het gebied van duurzaam fruit, duurzame pakken en duurzaam transport.

 

Duurzaam fruit

De natuur biedt ons het allerlekkerste fruit. Wij maken er de allerlekkerste sappen van. Zodat jij er elke dag van kunt genieten! Maar het fruit komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Dat halen we uit de meest exotische plekjes op aarde. Gebieden waar milieu- en mensvriendelijke fruitteelt niet altijd vanzelfsprekend is. En waar wij een rol kunnen spelen om dit te verbeteren. Dat doen we door fruitboeren te helpen om zo verantwoord mogelijk te telen. De ene fruitboer is de andere natuurlijk niet, dus we doen we dit samen met mensen die de situatie ter plekke kennen. Want alleen met een gezond bedrijf kunnen ze ons in de toekomst al het lekkers uit de natuur blijven leveren. Daarom helpen we de boeren door ons elke dag in te zetten om onze hoge eisen aan de kwaliteit én duurzaamheid van ons fruit waar te kunnen maken.

Dit houdt in dat het fruit geteeld wordt met aandacht voor het milieu en dat de grond niet uitgeput wordt. Maar ook dat de boeren een eerlijke prijs krijgen voor het fruit en dat het personeel onder goede arbeidsomstandigheden werkt.

Met trots kunnen we zeggen dat onze sinaasappels, aardbeien en kersen al 100% duurzaam geteeld zijn en wij werken er hard aan om al ons fruit op korte termijn 100% duurzaam te telen.

 

Duurzame pakken

De fruitboeren staan aan het begin van de keten, maar daarnaast moet je sap natuurlijk vervoerd en verpakt worden. Ook deze stap van de keten maakt CoolBest zo duurzaam mogelijk.

De pakken van CoolBest bestaan uit verschillende lagen: karton, plastic en aluminium. Deze lagen zijn nodig om jouw sap zo lekker mogelijk bij je in de koelkast te krijgen. Voor de laag karton gebruiken we FSC®-gecertificeerd karton*. Door het kopen van een pak CoolBest draag je dus bij aan de wereldwijde zorg voor onze bossen. De pakken van CoolBest zijn voor 95% gelinkt aan plant-based materialen. De overige 5% bestaat uit aluminium. Aluminium is nodig om het sap vers te houden. Dit aluminium kan steeds weer worden herbruikt en daardoor zijn de pakken van CoolBest 100% recyclebaar. Hieronder hebben we het nog even voor je samengevat in een plaatje:

In alle drank kartons zitten plastic lagen, die nodig zijn om het karton tegen vocht te beschermen. De plastic lagen en de dop van de CoolBest verpakkingen worden gemaakt van plantaardig materiaal (tallolie) in plaats van fossiele brandstoffen. Om plastic te maken, wordt normaal gesproken de fossiele brandstof olie gebruikt en deze bron raakt langzaam op. We kiezen ervoor om plant based materialen te gebruiken, aangezien die hernieuwbaar zijn en het milieu dus niet uitputten. Het plastic in de pakken van CoolBest is voor 100% gelinkt aan plant based materiaal via een mass balance systeem en het pak is 100% recyclebaar. Zo worden er van het plastic emmers gemaakt, wordt het papier gebruikt voor bijvoorbeeld toiletpapier en ook het aluminium wordt opnieuw gebruikt. Wil je meer weten over de plant based pakken of het mass balance systeem, klik dan hier voor een uitgebreidere uitleg.

 

We gebruiken de plantaardige grondstof tallolie voor het maken van plastic. Tallolie is een bijproduct van Europese papierproductie dat ontstaat als er van hout houtpulp wordt gemaakt. Uit de houtresten komt dan tallolie, dat ook wel vloeibare hars of tallol genoemd wordt. Dit is een stroperige geel-zwarte geurige vloeistof en komt van naaldbomen, zoals dennenbomen. Tallolie is gekozen omdat het normaal gesproken een afvalstof is en wordt gebruikt als brandstof. Doordat tallolie van bomen komt, is deze grondstof helemaal vernieuwbaar. Nu we tallolie als grondstof voor plastic gebruiken, wordt deze afvalstof nuttig gebruikt en dragen we zo ons steentje bij aan een duurzamer milieu.

 

Duurzaam transport naar Nederland

We persen namelijk het fruit niet in Nederland, maar in de gebieden waar het wordt geplukt, bijvoorbeeld Brazilië. Vervolgens maken we van dat geperste fruit concentraat. Concentreren is het proces waarbij een deel van het water uit het sap wordt gehaald door het sap te verhitten. Doordat hierbij het water uit het sap wordt gehaald, verminderen we het sap volume met 83%. Hierdoor hoeven we minder naar Nederland te vervoeren. Het vervoeren van één schip met concentraat staat gelijk aan vijf schepen die nodig zijn voor het vervoeren van sap dat niet uit concentraat is gemaakt (NFC). Daarnaast blijft het water in het land van herkomst bespaard.

 

Het concentraat wordt diepgevroren naar Nederland vervoerd. Eenmaal in Nederland ontdooien we het bevroren concentraat zodat we daar dan dezelfde hoeveelheid water weer aan toe kunnen voegen. In totaal vermindert het gebruik van concentraat de CO2-uitstoot met 39,5% vergeleken met NFC. Concentreren is dus veel minder belastend voor het milieu.

 

Zo gaan wij op weg naar een duurzame keten die begint bij de boer in de tropen en eindigt in de supermarkt bij jou om de hoek. We keep it cool, you get the best!

* Het internationale, onafhankelijke FSC-keurmerk verzekert dat grondstoffen voor hout- en papierproducten (zoals karton) afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen, met alle aandacht voor de mensen en dieren die van het bos afhankelijk zijn.

Contact

Heeft u een vraag of is het product niet naar wens? Heeft u een foto of een verhaal dat u met ons wil delen? Wij horen het graag!

UW REACTIE

Soort reactie*

Product*

Reactieomschrijving*

Bijlagen (bijv. foto's of afbeeldingen)

UW GEGEVENS

Aanhef*

De heerMevrouw

Voorletter(s)*

Tussenvoegsel

Achternaam*

Straat

Huisnummer

Postcode

Plaats

E-mailadres*

Telefoon

Ik ga akkoord met de website voorwaarden.*

U kunt ons ook (gratis) bellen: 0800-0203320. Maandag t/m vrijdag van 09:00 - 17:00 uur.

De velden met * hebben wij minimaal nodig om u zo goed mogelijk te kunnen helpen. Wij gebruiken uw gegevens niet ongevraagd voor andere doeleinden.

© 2018 CoolBest | Privacy beleid | Cookie beleid | Website voorwaarden © 2018 CoolBest
Privacy beleid
Cookie beleid
Website voorwaarden