Duurzaamheid

Duurzaam sap smaakt lekkerder!

Waarschijnlijk geniet je nog meer van je fruitsap als je weet dat wij ons best doen om dit op een zo duurzaam mogelijke manier in je glas terecht te laten komen. Bij CoolBest vinden we duurzaamheid erg belangrijk, omdat we er zo voor kunnen zorgen dat we ook in de toekomst nog steeds verantwoord kunnen genieten van een lekker glas sap! Daarom maken we belangrijke stappen op het gebied van duurzaam fruit, duurzame pakken én duurzaam transport.

Duurzaamheid is net een bord spaghetti. Als je aan één sliertje trekt, heb je geen idee waar die gaat eindigen

Piet Haasen, Juice Sommelier CoolBest

Duurzaam Fruit

De natuur biedt ons het allerlekkerste fruit. Wij maken er de allerlekkerste sappen van, zodat jij er elke dag van kunt genieten! Maar het fruit komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Dat halen we uit de meest exotische plekjes op aarde. Gebieden waar milieu- en mensvriendelijke fruitteelt niet altijd vanzelfsprekend is. En waar wij een rol kunnen spelen om dit te verbeteren.

Solidaridad is een organisatie voor internationale samenwerking met 45 jaar ervaring in de ontwikkeling van sociaal verantwoorde, milieuvriendelijke en winstgevende productieketens. Zij hebben o.a. het Rural Horizons programma ontwikkeld: een platform waar duizenden boeren bij zijn aangesloten om hun productie te verbeteren.

Binnen Rural Horizons programma helpen we sinaasappelboeren bij het verbeteren en verduurzamen van hun werkzaamheden. Hierbij zorgen we ervoor dat de natuurlijke omgeving, de sociale en economische omstandigheden van boeren, hun werknemers en de lokale gemeenschappen beschermd en zelfs verbeterd worden. 

Goed voor de natuur

Door de lokale boeren de juiste kennis bij te brengen zorgen we ervoor dat zij op een zo verantwoord mogelijk manier met het milieu omgaan. Zo zorgen we ervoor dat de fruitteelt en de natuur de komende jaren in balans blijven.

Biodiversiteit is de rijkdom aan verschillende soorten planten en dieren. We vinden het bij CoolBest erg belangrijk om de natuur in evenwicht te houden. Een gebied met alleen maar een gewas zoals sinaasappelbomen is niet goed voor de natuur.

Daarom telen boeren vaak ook andere producten zoals koffie. Naast het telen van planten houden veel van onze boeren bijen. Bijen zijn essentieel voor het fruit aan de sinaasappelbomen en heel belangrijk voor het behouden van biodiversiteit. Zij zorgen via stuifmeel aan hun pootjes dat allerlei planten ook weer ergens anders kunnen groeien.

Goed voor de mensen

De sinaasappelteelt in Brazilië zorgt voor ruim 250.000 banen. Ongeveer 80% van de boomgaarden behoren tot familiebedrijven die veel gebruik maken van tijdelijke arbeiders voor de pluk van de sinaasappels. Onze ambitie is dat fruitboeren en hun plukkers, waar ook in de wereld, een goed leven hebben.

Ons duurzaamheidsprogramma schenkt veel aandacht aan de medewerkers van de boeren. Het oogsten van de sinaasappels is namelijk handenarbeid. De fruitboeren schakelen voor oogst vaak de hulp in van de tijdelijke plukkers. Via het Rural Horizons programma leren de boeren de arbeidsomstandigheden tijdens de oogst te verbeteren.

Deze arbeidsomstandigheden worden onder andere bevorderd doordat de plukkers beschermende kleding dragen tijdens het plukken. Er kan gebruik gemaakt worden van toiletvoorziening met water en schaduw om even te zitten tijdens een pauze. Goed voor de mensen!

Duurzame pakken

De fruitboeren staan aan het begin van de keten, maar daarnaast moet je sap natuurlijk vervoerd en verpakt worden. Ook deze stap van de keten maakt CoolBest zo duurzaam mogelijk.

De pakken van CoolBest bestaan uit verschillende lagen: karton, plastic en aluminium. Deze lagen zijn nodig om jouw sap zo lekker mogelijk bij je in de koelkast te krijgen. Voor de laag karton gebruiken we FSC®-gecertificeerd karton*. Door het kopen van een pak CoolBest draag je dus bij aan de wereldwijde zorg voor onze bossen. De pakken van CoolBest zijn voor 95% gelinkt aan plant-based materialen. De overige 5% bestaat uit aluminium. Aluminium is nodig om het sap vers te houden. Dit aluminium kan steeds weer worden herbruikt en daardoor zijn de pakken van CoolBest 100% recyclebaar. Hieronder hebben we het nog even voor je samengevat in een plaatje:

In alle drank kartons zitten plastic lagen, die nodig zijn om het karton tegen vocht te beschermen. De plastic lagen en de dop van de CoolBest verpakkingen worden gemaakt van plantaardig materiaal (tallolie) in plaats van fossiele brandstoffen. Om plastic te maken, wordt normaal gesproken de fossiele brandstof olie gebruikt en deze bron raakt langzaam op. We kiezen ervoor om plant based materialen te gebruiken, aangezien die hernieuwbaar zijn en het milieu dus niet uitputten. Het plastic in de pakken van CoolBest is voor 100% gelinkt aan plant based materiaal via een mass balance systeem en het pak is 100% recyclebaar. Zo worden er van het plastic bijvoorbeeld emmers gemaakt, wordt het papier gebruikt voor bijvoorbeeld toiletpapier en ook het aluminium wordt opnieuw gebruikt.

We gebruiken de plantaardige grondstof tallolie voor het maken van plastic. Tallolie is een bijproduct van Europese papierproductie dat ontstaat als er van hout houtpulp wordt gemaakt. Uit de houtresten komt dan tallolie, dat ook wel vloeibare hars of tallol genoemd wordt. Dit is een stroperige geel-zwarte geurige vloeistof en komt van naaldbomen, zoals dennenbomen. Tallolie is gekozen omdat het normaal gesproken een afvalstof is en wordt gebruikt als brandstof. Doordat tallolie van bomen komt, is deze grondstof helemaal vernieuwbaar. Nu we tallolie als grondstof voor plastic gebruiken, wordt deze afvalstof nuttig gebruikt en dragen we zo ons steentje bij aan een duurzamer milieu.

Ook de 330ml verpakkingen van onze CoolBest sappen en smoothies zitten vanaf nu in een kartonnen, hersluitbare verpakking. Met deze meeneemverpakking kun je altijd en overal verantwoord van CoolBest genieten, óók onderweg.

De kartonnen verpakking beschermt het sap goed tegen de invloed van zuurstof en licht. Zo behoudt het sap langer haar kwaliteit en blijft het langer vers. Daarnaast zijn de verpakkingen veel beter voor het milieu: ze zijn volledig recyclebaar en voor meer dan 90% gelinkt aan plant-based materialen. Ook hebben ze maar liefst 75% minder CO2 uitstoot dan onze PET flesjes en is er 44% minder verpakkingsmateriaal voor nodig. Zo zetten we weer een stap op weg naar een betere wereld.

Met trots kunnen we zeggen dat onze sinaasappels, aardbeien en kersen al 100% duurzaam geteeld zijn!

Duurzaam transport naar Nederland

We persen het fruit niet in Nederland, maar in de gebieden waar het wordt geplukt, bijvoorbeeld Brazilië. Vervolgens maken we van dat geperste fruit concentraat. Concentreren is het proces waarbij een deel van het water uit het sap wordt gehaald door het sap te verhitten. Doordat hierbij het water uit het sap wordt gehaald, verminderen we het sap volume met 83%. Hierdoor hoeven we minder naar Nederland te vervoeren. Het vervoeren van één schip met concentraat staat gelijk aan vijf schepen die nodig zijn voor het vervoeren van sap dat niet uit concentraat is gemaakt (NFC). Veel duurzamer dus! Eenmaal in Nederland ontdooien we het bevroren concentraat zodat we daar dan dezelfde hoeveelheid water weer aan toe kunnen voegen. Hiervoor gebruiken we heel zuiver water omdat onze fabriek in de Veluwe staat, waar het water van hoge kwaliteit is.

In totaal vermindert het gebruik van concentraat de CO2-uitstoot met 39,5% vergeleken met NFC. Concentreren is dus veel minder belastend voor het milieu.Zo gaan wij op weg naar een duurzame keten die begint bij de boer in de tropen en eindigt in de supermarkt bij jou om de hoek. We keep it cool, you get the best.


* Het internationale, onafhankelijke FSC-keurmerk verzekert dat grondstoffen voor hout- en papierproducten (zoals karton) afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen, met alle aandacht voor de mensen en dieren die van het bos afhankelijk zijn.

Share on